Poliklinika OKO dr Karčić

najsavremeniji vrhunski tretmani oboljenja i povreda oka

Kao što narodna izreka kaže oči su zaista ogledalo duše, ali mi bismo dodali i ogledalo našeg zdravlja jer naše oči mogu mnogo toga reći o stanju našeg organizma.

Iznenadno zamućenje vida

Nagli i dramatičan gubitak ili zamućenje vida može upućivati na probleme s cirkulacijom krvi u oku ili mozgu. Hitno potražite medicinsku pomoć koja može spriječiti ozbiljna oštećenja, a možda i život. Čak ako vam se vid brzo popravio, epizoda sa zamućenjem vida može upozoravati na moždani udar ili napad migrene.

Spušteni očni kapci

“Ovješeni”, odnosno spušteni očni kapci daju našem licu umoran izgled. Takvi kapci najčešće su posljedica opuštanja kože kao posljedice starenja, no toj pojavi mogu kumovati i pušenje, umor ili problemi sa štitnjačom. Ako je riječ o višku kože ispod obrva to nazivamo dermatohalaza i posljedica je starenja, a teži je slučaj ptoza vjeđe kod koje kapak “pada” pa oko izgleda kao da je poluzatvoreno.

Prsten oko šarenice

Pojavi li se sivo-bijeli prsten oko šarenice, točnije oko rožnice (cornea, prozirni prednji dio oka koji pokriva šarenicu, zjenicu i prednju očnu sobicu) česta je posljedica starenja, no kod osoba mlađih od 45 godina može upućivati na povišene masnoće u krvi. Stručno nazvan arcus senilis u pravilu je bezopasan, odnosno ne govori o poremećaju koji bi doveo do oštećenja ili gubitka vida. Kod većine će se pojaviti u starosti, a češće kod muškaraca.

Zamagljen vid

Zamagljenje vida kao i loš noćni vid mogu biti simptomi dijabetesa. Ako bolest nije dobro kontrolirana, može se razviti dijabetička retinopatija, a koja u konačnici dovodi do sljepoće. Stoga se oboljelima od dijabetesa savjetuju redovite kontrole vida kako bi se promjene uočile na vrijeme. Naime, istraživanja pokazuju da pravilno i pravovremeno liječenje može u 90% slučajeva spriječiti gubitak vida.

Ispupčene oči

Protruziju (ispupčenje) oka te ograničenje njegove pokretljivosti uzrokuje Gravesova bolest, često stanje kod kojeg imunološki sustav napada štitnjaču te otežava njezin rad. Pritom se mogu javiti i dvoslike te gubitak vida, a među simptomima bolesti su i proljev, gubitak težine te podrhtavanje ruku. Neliječena Gravesova bolest može povećati rizik od srčanog udara. U terapiji se koriste lijekovi, ponekad i zračenje ili kirurški zahvat.

Noćno sljepilo

Ako imate teškoće s vidnom oštrinom pri slabijem svjetlu odnosno noću, tada ste i vi među onima koje muči takozvano “noćno sljepilo”. Noćno sljepilo nije bolest već simptom koji može upućivati na više različitih zdravstvenih tegoba, od očne mrene, kratkovidnosti, konzumacije nekih lijekova do manjka vitamina A.Tražite mišljenje liječnika.

Suhe oči

Krivac za suhe oči može biti vaš okoliš, hormonalne promjene ili dnevna rutina. Ljudi koji se previše koriste računalom, mobitelom, previše čitaju ili gledaju televiziju ne trepću dovoljno i na kraju dana mogu osjećati neugodu.

Svoje oči održite vlažnima pomoću kapi, koje biste trebali koristiti nekoliko puta dnevno. Ukoliko vam kapi ne pomognu, svakako biste trebali kontaktirati svog liječnika.


Zakažite pregled u poliklinici

KLIKNI

LOKACIJA

Bihaćka 8A
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Pogledaj na Google mapi

KONTAKT

T: +387 33 715 777; F: +387 33 715 776
Mobitel: +387 62 213 606

Email: info@poliklinika-oko.ba

RADNO VRIJEME

ponedjeljak - petak: 10 - 19 sati
subota: ne radimo
nedjelja: ne radimo