Poliklinika OKO dr Karčić

najsavremeniji vrhunski tretmani oboljenja i povreda oka

Refrakcijske greške: kratkovidost, dalekovidost, astigmatizam, staračka dalekovidost, nedostatak sočiva, uspješno se mogu korigovati kontaktnim lećama tj. sočivima.

Zašto leće?

Sa lećama se postiže bolji kvalitet vida, što naročito dolazi do izražaja za veće dioptrije (preko 4D). Kada je diotrija različita na oba oka ili prisutna samo na jednom oku bolja korekcija se postiže kontaknim lećama. Profesija pacijenta, hobiji ili bavljenje sportom svakako su među bitnim faktorima koji pacijente opredjeljuju za ovu vrstu korekcije. Iza velikih dioptrija na naočalama oči mogu izgledati manje ili znatno uvećane dok takvih efekata nema sa korekcijom lećama te oko ima prirodnu veličinu. Modni trendovi, odavno prisutni u dizajnu naočala postoje i kod kontaktna sočiva, te su na našem tržištu dostupna sočiva u raznim bojama koja mogu ili da intneziviraju prirodnu boju oka ili da očima daju sasvim drugačiju boju i izgled. Kod urođenih anomalija dužice-irisa, kozmetskim kontaktnim sočivima dobija se prirodniji izgled oka.

Važno! Za kozmetske, kao i za sve ostale vrste leća potrebno je prethodno obaviti oftalmološki pregled.

Pregled za kontaktne leće

Oftalmolog treba biti upoznat sa razlozima i motivisanošću pacijenta za nošenje kontaktnih leća, njegovim navikama, profesijom kao i o njegovom opštem zdravstvenom stanju, alergijama, upotrebi nekih lijekova i sl. Nakon obavljenog kompletnog oftalmološkog pregleda, u ordinaciji se vrši tzv „fitovanje“ tj. probanje kontaktnih leća, kako bi se za svakog pacijenta odabrale one leće koje mu najbolje odgovaraju.

Kako se stavljaju i skidaju leće?

Za vrlo kratko vrijeme svi pacijenti, među kojima je sve više i djece, savladaju stavljanje i skidanje kontaktnih leća. U tome im pomaže i uvijek stoji na usluzi stručno osoblje oftalmološke ambulante. Pacijentu se izdaju detaljna uputstva o načinu upotrebe i čuvanja kontaktnih leća.

Pranje ruku prije uzimanja leća je obavezno, a leće i kutijica za leće se čiste posebno proizvedenim otopinama za leće.

Vrste leća

Postoje tvrde (sve manje u upotrebi) polutvrde gas propusne (RGP) i meke (soft) kontaktne leće, a razlikuju se po vrsti materijala od kojih su proizvedene, veličini, i mogućnosti da propuštaju kiseonik do rožnice. Period prilagođavanja na RGP leće je obično nešto duži ali su one otpornije na stvaranje proteinskih depozita. Duže traju u odnosu na meke kontaktne leće i njima se bolje koriguje keratokonus. Meke leće su napravljene od mekanih, savitljivih materijala, pacijenti se lakše navikavaju na njih i udobnost nošenja je bolja u odnosu na RGP kontaktne leće. Dobre karakteristike leće podrazumijevaju da se do oka, tj. rožnice, doprema koncentracija kiseonika neophodna za normalan metabolizam. U suprotnom, započinju anaerobni metabolički procesi u rožnici, što za posljedicu ima edem rožnice i nekad zamagljen vid .

Alergijske reakcije su moguće i vrlo česte na neke od tekućina za čuvanje leće, te je odabir tečnosti koja se dobro podnosi takođe veoma važan. Kontaktne leće od silikon hidrogel materijala propuštaju gotovo svu količinu kiseonika iz vazduha. Leće koje imaju visoke vrijednosti odnosa Dk/t omogućavaju produženo nošenje i dotatni komfor nakon više sati ili dana nošenja kontaktnih leća.

Režim nošenja leća

Tradicionalno nošenje podrazumijeva da se jedna leća može koristiti duže od tri mjeseca sa dnevnim režimom stavljanja i skidanja. Posljednjih godina najčešće su u upotrebi bile leće koje se mijenjaju svakog mjeseca a njihovo mjesto danas sve više zauzimaju dnevne kontaktne leće koje ujutro stavljaju, na kraju dana skidaju i bacaju te je izbjegnuto njihovo čišćenje i čuvanje u otopini tokom noći (što je neophodno za ostale leće) čime se i mogućnost infekcije oka svodi na minimum. Osim ovih, postoje i leće za produženo nošenje, tj. moguće je nošenje bez skidanja više dana uzastopno. Ovo ne znači da je ovakav način nošenja leća zdraviji, već dopušta da u pojedinim situacijama, npr. ako se pacijent nalazi na putu može bez straha da bude s lećama i duže od 12h. Tokom godišnjeg odmora svakako su najpraktičnije dnevne kontaktne leće. Terapeutske kontaktne leće služe za liječenje pojedinih bolesti oka i mogu ostati na oku i do mjesec dana bez skidanja.

Šta je sa naočalama?

Svi pacijenti koji nose kontaktne leće trebaju imati i naočale adekvatne dioptrije, jer u slučaju bilo kakvih smetnji sa očima, crvenila, bolova, žuljanja, zamagljenja vida leća se ne smije stavljati na oko. Tada se vid koriguje naočarima a pacijent se javlja na kontrolni pregled kod oftalmologa.

Kontraindikacije za nošenje leća

Ako osoba nije motivisana, ili ako zbog nekih razloga (životna dob, prisustvo nekog drugog oboljenja i sl.) nije u stanju da pravilno rukuje lećama, ili nije u mogućnosti da dolazi na redovne otalmološke kontrole, onda se ne propisuju kontaktne leće već se vid koriguje na neki drugi način. U slučaju nepodnošenja, tj. alergije na leće može se privremeno prekinuti sa nošenjem leća te kasnije nakon konsultacije oftalmologa, ponovo pokušati sa drugom vrstom leća ili novom otopinom za čuvanje leća. Uporne alergije, bilo kakva oboljenja na oku, izražena suhoća oka, kontraindikacije su za nošenje kontaktnih leća.

Komplikacije

Najčešća komplikacija kod pacijenata sa kontaktnim lećama je suho oko, te se pacijentima savjetuje češće treptanje, češće pauze tokom rada za računarom, čitanja, gledanja televizije ili vožnje, a može se oko i dodatno vlažiti vještačkim suzama u obliku kapi za oči. Problemi s kontaktnim lećama mogu izazvati ozbiljna oštećenja oka.. Infekcije acanthamoebom, koja se najčešće sreće u vlažnoj sredini, naročito su teške i otporne na liječenje.

Oštećenje rožnice može nastati kao posljedica upotrebe pogrešne otopine za leće.Pacijenti moraju usvojiti preporuke i savjete oftalmologa te dolaziti na redovne oftalmološke kontrole, te strogo voditi računa rasporedu nošenja leća, tj. ne koristiti leće nakon roka predviđenog za upotrebu.


Prijava pregleda

 

Zakažite pregled u poliklinici

KLIKNI

LOKACIJA

Bihaćka 8A
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Pogledaj na Google mapi

KONTAKT

T: +387 33 715 777; F: +387 33 715 776
Mobitel: +387 62 213 606

Email: info@poliklinika-oko.ba

RADNO VRIJEME

ponedjeljak - petak: 10 - 19 sati
subota: ne radimo
nedjelja: ne radimo