Poliklinika OKO dr Karčić

najsavremeniji vrhunski tretmani oboljenja i povreda oka

Glavobolje kod djece rijetko povezane sa potrebom nošenja naočara

Vrlo često se za glavobolje u dječijem uzrastu smatra da su povezane sa smetnjama vida tj., potrebom za nošenjem naočara. Obzirom da se ataci glavobolja najčešće javljaju u vrijeme kada dijete radi domaći zadatak ili u školi, roditelji pretpostavljaju da se radi o slabom vidu djeteta te ih dovode na oftalmološki pregled očekujući da će adekvatna korekcija riješiti simptome.

Nakon završetka retrospektivne studije u Albany Medical Center, New York, u kojoj je učestvovalo 158 djece mlađe od 18 godina, a koja su pregledana u periodu od 2001. do 2011. godine, ustanovljeno je da ne postoji statistički značajna povezanost između glavobolje i refrakcionih anomalija, tj. potrebe za korekcijom vida.

Iako se 14% djece žalilo na glavobolje prilikom učenja, a 9% njih je imalo smetnje vida u atacima glavobolje, potreba za korekcijom nije bila uzrokom glavobolje ni u jednom od ovih slučajeva.

Oftalmološki pregled je ipak potrebno obaviti jer je kod 30% djece osim refrakcijske greške, ustanovljen neki drugi  poremećaja vida, npr. strabizam, slabovidost itd.

Kod 17% pacijenata  je utvrđena familijarna skolnost ka migrenama.

Ohrabrujući je podatak da je kod 75% djece vremenom došlo do spontanog smirivanja tegoba.


Prijava pregleda

 

Zakažite pregled u poliklinici

KLIKNI

LOKACIJA

Bihaćka 8A
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Pogledaj na Google mapi

KONTAKT

T: +387 33 715 777; F: +387 33 715 776
Mobitel: +387 62 213 606

Email: info@poliklinika-oko.ba

RADNO VRIJEME

ponedjeljak - petak: 10 - 19 sati
subota: ne radimo
nedjelja: ne radimo