Poliklinika OKO dr Karčić

najsavremeniji vrhunski tretmani oboljenja i povreda oka

Otkriveni geni za kratkovidnost

Prije 7 dana, u časopisu Nature Genetics, međunarodni tim naučnika, na čelu sa King s college London, objavili su da  su otkrivena 24 nova gena koja uzrokuju refraktivne greške i kratkovidnost (miopiju).

Kratkovidnost je vodeći uzrok oštećenja vida širom svijeta. Ovo otkriće daje nadu za pronalaženjem boljeg tretmana ili prevencije kratkovidnosti u budućnosti. 35% populacije zapadnih zemalja i do 80% azijskog stanovništva ima kratkovidnost.

Tokom razvoja vida u djetinjstvu i adolescenciji,  povećava se prednje-zadnji dijametar oka  ali u kratkovidnih osoba ovaj rast je veći tako da se svjetlosni zraci koji se prelamaju u oku fokusiraju ispred umjesto na mrežnici. Ovo ima za posljedicu zamagljen vid. Ova refraktivna greška može se korigovati naočarima, kontaktnim lećama ili hirurškim metodama. Međutim, oko ostaje duže, retina je tanja, što može dovesti do ablacije retine, glaukoma ili makularne degeneracije, posebno kod visokog stepena kratkovidnosti. Iako je poznato da je kratkovidost u velikoj mjeri nasljedna, genetička pozadina je do sada bila slabo proučena.

Da bi otkrili koji su geni uključeni u nasljeđivanje kratkovidnosti, grupa naučnika iz Evrope, Azije, Australije i Sjedinjenih Američkih Država vršila je genetička ispitivanja  analizirala refrakcione anomalije kod preko 45 000 pacijenata iz 32 različite studije. Interesantno je da nije bilo signifikantne razlike u genetskom materijalu između evropske i azijske populacije uprkos visokoj prevalenciji kratkovidnosti među stanovništvom azijskih zemalja. Osobe koje su nosioci novootkrivenih gena imaju desetostruko veću  vjerovatnoću da budu kratkovidni.

Od ranije je poznato da  faktori iz okoline, kao što su čitanje, boravak u zatvorenim prostorijama, viši nivo edukacije mogu povećati rizik za kratkovidnost. Stanje je mnogo češće među stanovništvom urbanih naselja. Kombinacija genetskih i faktora okoline posebno povećava rizik od kratkovidosti. Slijedeći zadatak za naučnike je da ustanove kako faktori okoline pogađaju i utiču na novootkrivene gene. Tako će se tragati za novim načinima terapije i prevencije  progresije kratkovidnosti.


Prijava pregleda

 

Zakažite pregled u poliklinici

KLIKNI

LOKACIJA

Bihaćka 8A
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Pogledaj na Google mapi

KONTAKT

T: +387 33 715 777; F: +387 33 715 776
Mobitel: +387 62 213 606

Email: info@poliklinika-oko.ba

RADNO VRIJEME

ponedjeljak - petak: 10 - 19 sati
subota: ne radimo
nedjelja: ne radimo