Poliklinika OKO dr Karčić

najsavremeniji vrhunski tretmani oboljenja i povreda oka

I ljubav i strah vide se u očima

U stanjima emocionalnog uzbuđenja zjenice se šire, a u starosti se sužavaju. Zjenica oka je otvor prednjem segmentu dijela oka, tačnije iris dijafragmi, kroz koji svjetlosni zraci prolaze i fokusiraju se na stražnjem dijelu oka, tj. retini.

Ako se pogledamo u ogledalu, zjenicu vidimo kao crni krug u sredini oka. Zjenice nekada nemaju oblik kruga, već mogu biti četvrtaste, nazupčene, "mačije" koje se otvaraju u obliku eliptične pukotine itd.

Na svjetlu i u mraku
 
Veličina (širina) zjenica je različita kod ljudi, pa čak i kod iste osobe veličina zjenice zavisi od mnogobrojnih faktora. Srednje široke zjenice su one od 2 do 4 mm prečnika. Ako je ovaj dijametar manji od 2 mm, onda je to uska zjenica, a ako je on veći od 4 mm, govorimo o širokoj zjenici.

Kod žena je zjenica nešto šira nego kod muškaraca. Kod novorođenčadi je širina zjenice oko 3 mm, zbog nerazvijenosti mišića koji širi zjenicu. U stanjima emocionalnog uzbuđenja, zaljubljenosti ili straha, zjenice se šire, a u starosti se sužavaju.

Zjenice su različite širine i kod različitih refrakcionih anomalija, tj. šire su kod kratkovidih, a uže kod dalekovidih osoba. Zjenice se sužavaju u snu, a sužavanje nastupa i nekoliko sati nakon smrti. Pri jakom osvjetljenju dolazi do skupljanja zjenica, odnosno do širenja ako se nalazimo u zamračenoj prostoriji. Testiranja reakcije zjenice na svjetlost važan je dijagnostički postupak prilikom utvrđivanja dijagnoze različitih oftalmoloških, neuroloških i drugih stanja i bolesti. Mnoga bolesna stanja oka mogu izazvati promjene na zjenicama: povrede oka, glaukom, upalni procesi na prednjem segmentu oka.

Šta mogu kapi?

Različite bolesti centralnog nervnog sistema izazivaju promjene na zjenicama. Uzimanje određenih lijekova, avitaminoza B, psihijatrijski poremećaji, koma zbog trovanja alkoholom, dijabetes, epiduralni i subduralni hematom, bolesti srednjeg uha samo su neka od brojnih oboljenja koja izazivaju promjene na zjenicama.Čak i promjene na udaljenim organima, npr. na vrhovima pluća, aorti i krvnim sudovima vrata mogu imati za posljedicu promijenjenu veličinu i reakciju zjenica.

U kliničkoj oftalmološkoj praksi, isključivo na indikaciju oftalmologa, ukapavanjem kapi u oči zjenice je moguće skupiti (primjer - liječenje nekih oblika glaukoma) ili proširiti (u svrhu dijagnostike ili specifične oftalmološke terapije).

Zanimljivosti iz prošlosti

U prošlosti su žene u Italiji ukapavale u oči kapi dobivene iz biljke Atropa belladonne, nakon čega bi im zjenice bile dugo vremena proširene. Smatralo se da su oči "misteriozne" i "zavodljive" ako su zjenice široke. Otuda i naziv biljke: Belladonna - lijepa žena.

No, ovakav postupak je mogao dovesti do ozbiljnih poremećaja zdravlja kako samog oka tako i cijelog organizma.

Tekst je isključivo informativnog karaktera!
Poliklinika Oko - dr Karčić neće snositi odgovornost za eventualne posljedice, štetne po zdravlje ljudi, nastale zbog preduzimanja terapeutskih mjera i medicinskih postupaka bez konsultacije liječnika.


Prijava pregleda

 

Zakažite pregled u poliklinici

KLIKNI

LOKACIJA

Bihaćka 8A
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Pogledaj na Google mapi

KONTAKT

T: +387 33 715 777; F: +387 33 715 776
Mobitel: +387 62 213 606

Email: info@poliklinika-oko.ba

RADNO VRIJEME

ponedjeljak - petak: 10 - 19 sati
subota: ne radimo
nedjelja: ne radimo