Poliklinika OKO dr Karčić

najsavremeniji vrhunski tretmani oboljenja i povreda oka

Dobar vid je preduslov za bezbjednost na putu. Ako ne vidite dobro, ne možete voziti bezbjedno.
 

Ukoliko imate smetnje vida, javite se oftalmologu na pregled. Nemojte čekati da se pregledate tek kad Vam istekne  vozačka dozvola.

Vid na daljinu
Potrebno je da dobro vidite na daljinu kako biste vozili bezbjedno. Čak i za najjednostavniju reakciju vozača je potrebno oko 0.4 sek. Ukoliko je Vaš vid na daljinu loš, nećete moći da uočite opasnost sve dok ne bude prekasno za bezbjednu reakciju.
Što brže vozite, manje vremena imate da uočite situacije i na njih reagujete. Slab vid na daljinu i prevelika brzina mogu imati za rezultat katastrofalne posljedice.
Vid na daljinu takođe može zavisiti od stanja šoferšajbne i naočara. Potrebno ih je održavati čistim jer prašina i ogrebotine mogu značajno umanjiti vidnu oštrinu na daljinu.

Vidno polje - periferni vid
Mogućnost da uočimo objekte koji se ne nalaze ispred nas već sa strana, takođe je važna. Dobar periferni vid omogućava nam da uočimo znakove, pješake bez potrebe da skrećemo pogled sa ceste kojom vozimo. U ovome nam svakako pomažu i retrovizori tako da ih je potrebno držati u ispravnom stanju i čistim.

Trodimenzionalni vid - ocjena udaljenosti
Ocjena udaljenosti objekata naročito je važna prilikom obilaženja i prelaska u drugu traku, a naročito kada je gust saobraćaj. Ukoliko ste imali nedavno oštećenje vida jednog oka, morate biti naročito pažljivi. Možda će biti potrebno da neko vrijeme odustanete od vožnje, dok se sistem čula vida ne prilagodi novonastaloj situaciji.

Akomodacija - sposobnost vida na blizinu
Kada vozite, potrebno je da povremeno skrenete pogled sa ceste na kontrolnu tablu u automobilu. Nakon 45 godine sposobnost prebacivanja fokusa sa udaljenog na bliski objekat posmatranja, slabi i možda će vam biti potrebne naočari za vid na blizinu.

Noćni vid
Za bezbjednu vožnju, važno je i da imate mogućnost da vidite u uslovima smanjenog ili promjeljivog osvjetljenja, kao i da se brzo oporavite nakon zablještenja. Oporavak od zablještenja je najbolji do 30 godine, dok noćni vid slabi nakon dobi od 40 god.
Oči se slabije  adaptiraju na uslove noćnog osvjetljenja nakon što su prethodno bile izložene jakoj svjetlosti. Ukoliko ste boravili napolju kada je sunčan dan može biti potrebno i nekoliko sati da se adaptirate na tamu. Ovo je moguće ublažiti upotrebom sunčanih naočara tokom  dana kad je jaka insolacija.
Neke osobe imaju očna oboljenja zbog kojih im je oslabljen noćni vid i oni mogu voziti samo danju.

Raspoznavanje boja
Raspoznavanje boja ima važnu ulogu u bezbjednosti u saobraćaju. Crvena boja se najprije uočava i zato su ovom bojom najčešće obilježeni znakovi koji ukazuju na opasnost. Osobe koje imaju defekt u raspoznavanju boja mogu sporije reagovati na oznake na semaforu, indikatore, svjetla koja upozoravaju na opasnost. Ne savjetuje se upotreba srednje ili tamno plavih naočala jer one mogu umanjiti sposobnost raspoznavanja boja.

Savjeti za bezbjednu vožnju

  • Održavajte šoferšajbne, naočari, naočari za sunce i farove automobila čistim
  • Češće gledajte u retrovizore dok vozite
  • Usporite brzinu u uslovima smanjene vidljivosti
  • Koristite sunčane naočale ili zatamnjene dioptrijske naočale tokom sunčanih dana
  • Nikada ne nosite sunčane naočari za noćnu vožnju
  • Ne vozite brzinom većom od dozvoljene

Prijava pregleda

 

Zakažite pregled u poliklinici

KLIKNI

LOKACIJA

Bihaćka 8A
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Pogledaj na Google mapi

KONTAKT

T: +387 33 715 777; F: +387 33 715 776
Mobitel: +387 62 213 606

Email: info@poliklinika-oko.ba

RADNO VRIJEME

ponedjeljak - petak: 10 - 19 sati
subota: ne radimo
nedjelja: ne radimo